La Capella de Canet de Fals

La Capella de Canet de Fals

L’origen d’aquesta capella rau en les misses que en els mesos d’estiu, Juliol i Agost, de 1972 a 1974, va fer en el xalet de la família de Joan Martí i Carme Pla, al sector de baix de la urbanització de Canet de Fals, Mn. Lluís Roqué, sacerdot del Centre Hospitalari de Manresa, amic d’aquesta nissaga manresana vinculada a l’agencia de viatges Aster de la capital del Bages. En aquells anys, es feien en el mateix passadís d’entrada a la finca i completament a l’aire lliure, sota els pins, assistint-hi una munió de parcel.listes dels voltants i uns amics de la família que es reunien els dissabtes al vespre per sopar a la fresca i fer tertúlia.

Degut a la mort en accident de tràfic a finals d’estiu del 1974 de dos dels fills, el Ramon i el Ricard, de la família Martí-Pla, alguns parcel.listes de la zona, demanarem al promotor Sr, Canet, la cessió d’un terreny públic de la urbanització per tal de construir-hi una petita capella per a l’any següent. Això no fou possible el 1975, i aquell estiu es van cel.lebrar les misses aquell pati d’entrada de la parcel.la de la casa de Martí Farreres i quan plovia al garatge de la família Villegas-Servitja, finalment a la primavera del 1976, se’ls va entregar per a fer-hi la capella el petit turó que hi havia a la plaça del Pi Gros, en la confluència de les avingudes de Montserrat i de les Torres de Fals, sobre la zona esportiva i d’esbarjo de les piscines.

La iniciativa d’aquesta primera construcció, amb troncs i fustes, fou realitzada, especialment, per parcel.listes Vidal Orive i Rodríguez i Francesc Villegas i Martínez, amb l’ajut de l’Associació de Propietaris i Parcel.listes de Canet de Fals, presidida llavor per Francisco López, que és cuidà de la neteja i l’explanació del terreny, així com de pagar el transport dels pins que es varen tallar del mateix torrent de la urbanització, on hi ha la font de la Tosca. En la part baixa de la placeta, aprofitant una goma de distribució de l’aigua potable en aquet sector, es feu una font pública enjardinada amb pedres i plantes del lloc.

Era tant senzilla aquesta primera capella construïda en fusta, feta de sis tronc, el mes llarg acabat en creu, teulada i mesa d’altar, que tres anys després, per a l’acció de la intempèrie, hagué de fer-se nova totalment. la segona capella, es decidí de fer-la metàl·lica i fou construïda pels mateixos parcel.listes, ara amb tubs de ferro i teulada d’uralita. La taula d’altar, es feu amb suports de planxa, i per a mesa, una gran llosa de pedra. El parcel.lista, Antoni Cruceta i Edo, facilità la pintura i ell mateix pintà tota l’estructura. Aquest cop, els materials i el transport es va pagar amb els diners de la bossa que es passava a cada missa.

A la capella se li posà el nom de Sant Crist de l’Amistat i en ella, a part de les misses setmanals estiuenques dels dissabtes i en vigílies de festius, s’hi celebraren, batejos, comunions i també unes noces d’or. Cada setmana, la família Martí-Pla portava les tovalles blanques per a l’ara i les setrilleres per al celebrant, i la senyora Lola, vídua de Martí Farreres, la creu de fusta que, a l’hora de la missa, penjava del pal central. En ocasions, altres veïns, portaven torretes i flors per fer més simpàtica la trobada.

A començaments dels anys vuitanta, es decidí de fer-hi una nova millora al conjunt, construint unes escales de pedra per pujar, des de la placeta del carrer a l’esplanada de la capella que era més enlairada, instal·lant-hi també unes baranes de ferro, i amb rocs i lloses més o menys plans recollits per l’entorn, és varen fer una desena de bancs per a seure els assistents, així com un banc lateral per al capellà i l’escolà.

La capella s’utilitzà sense interrupció fins a l ‘estiu de 1995, quan per malaltia de Mn. Lluís Roqué, ja no li era possible de pujar a Canet de Fals a dir-hi la missa. Actualment, aquest conjunt en desús i no massa fet malbé, encara resta en peu.

Text: Francesc Villegas

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.
You need to agree with the terms to proceed

Menú