Presentació Fonollosa

El municipi de Fonollosa està format per quatre entitats de població diferenciades: Fonollosa, Fals, Camps i Canet de Fals.

La primera notícia d’un dels pobles la trobem en un document del 950, en que el comte Borrell dóna a Santa Cecília de Montserrat un alou amb les esglésies de Santa Maria i Sant Pere, juntament amb la capella de Sant Mamet de Bacardit al lloc anomenat “Cancis”, l’actual Camps, dintre del terme de “castro de Montedeon”, actual Castelltallat, al comtat de Manresa. Per al segon poble no s’ha d’esperar gaire més, ja que castell de Fals es documenta repetidament des del 995. L’últim en veure la llum documental és precisament Fonollosa. El 1029, el vescomte de Cardona fa donació a Santa Cecília de Montserrat d’unes terres del terme del castell de Montedon, i en l’acte s’especifica que són situades als llocs de “Cancis” i “Fenuculosa”, és a dir: Camps i Fonollosa. Les terres del terme foren repoblades en el segle IX, juntament amb les altres del comtat de Manresa que havien quedat desorganitzades i, en bona part, desertes, i es posaren sota la jurisdicció dels castells de Castelltallat (Camps i Fonollosa) i de Fals, que al seu torn eren domini eminent del de Cardona; una situació que es perllongaria gairebé durant un mil·lenni.

Fonollosa és un poble, cap del municipi del mateix nom. Està situat al vessant sud de la serra de Castelltallat, a la vall de la riera del mateix nom, afluent del Riu Cardener. La vegetació predominant són pinars i alzinars. L’agricultura de secà (cereals, vinyes, oliveres i ametllers) predomina sobre la de regadiu. La ramaderia ha experimentat un gran impuls amb la instal·lació de granges de ramat porcí, boví i d’aviram. També hi ha una escola (l’Agrupació Sant Jordi) i una llar d’infants (REXICS).

Com arribar-hi:

– Per l’Eix Transversal (C-25):

Venint de direcció Calaf, sortida 114 – Venint de direcció Manresa, sortida 123, enllaç amb la carretera BV-3012 i, posterioment, amb la BV-3008.

– Per la carretera BV-3008, des de Sant Joan de Vilatorrada.

plànol d’accés a Fonollosa

Camps està format per l’església parroquial, algunes cases, les antigues escoles i el local de l’Associació Cultural de Veïns de Camps. El nucli del poble està situat a la part nord del terme de Fonollosa, a uns 600 metres d’altitud. Camps limita al nord amb la serra de Castelltallat i al sud amb la riera de la Vall. En destaca l’excel·lent vista sobre el Pla de Bages i els relleus circumdants, especialment de la serra de Montserrat, que s’alça ben bé a migdia.

Molt poques persones resideixen al seu nucli, la majoria d’habitants (prop d’un centenar) viuen escampats en cases i masies, la majoria de les quals formen petits ravals. Els dies festius i en època de vacances la població augmenta considerablement. La vegetació predominant són alzinars i pinars.

Com arribar-hi:

Per la carretera de 2,5 km que surt del Raval del Paisà de Fonollosa, situat al km 13 de l’antiga carretera de Manresa a Calaf i a uns 13 km de la sortida 123 de l’eix transversal (C-25). També està ben comunicat amb Fonollosa a través del camí veïnal del raval de la Pocafarina que s’agafa per darrere l’antiga fàbrica tèxtil.

plànol d’accés a Camps

Fals se situa en un gran pla entre les rieres de la Vall i de Rajadell, a 400 m d’altitud, al sud del terme municipal. S’estén des de la serra de Castelltallat a la riera de Rajadell, i des del cim de Cal Xamal fins a tocar del riu Cardener.

La meitat de la població habita al nucli, conegut com el raval, i l’altra meitat en cases disseminades i ravals. El nucli antic està format per un petit entramat de carrers estrets i cases construïdes a partir de finals del segle XVIII, a tocar del qual s’ha alçat una zona urbana més moderna que compta amb una vintena de cases i un nombre semblant de parcel·les per edificar. L’impacte de la construcció de l’eix transversal (a 150 metres del nucli) i la seva proximitat a la capital de la comarca, així com el mateix creixement vegetatiu de la població autòctona, comporten la necessitat d’ampliar més la zona urbana.

El terme, originàriament anomenat Falchs, compta amb un dels monuments religiosos i militars més coneguts i vistosos de la comarca, les Torres de Fals.

Com arribar-hi:

– Per l’Eix Transversal (C-25):

Venint de direcció Calaf, sortida 114 – Venint de direcció Manresa, sortida 123, i enllaç amb la carretera BV-3012.

plànol d’accés a Fals

Canet de Fals és un nucli de població a la zona oriental del municipi, al terme de Fals, proper a Sant Joan de Vilatorrada.Va néixer com a habitatges de segona residència, però cada vegada té més entitat i la gent hi viu de manera permanent. El nom de Canet ve del promotor d’aquest nucli, Lluís Canet i Foix. La piscina municipal està situada a Canet de Fals, on hi ha altres instal·lacions esportives com ara camp de futbol, pista de tennis, pista de bàsquet, pista de vòlei platja, futbito i pista de petanca.

Com arribar-hi:

– Per l’Eix Transversal (C-25):

Venint de direcció Calaf, sortida 114 – Venint de direcció Manresa, sortida 123. Enllaç amb la carretera BV-3012 i, posteriorment, amb la BV- 3008 (antiga carretera antiga de Calaf a Sant Joan de Vilatorrada).

Per la BV-3008, des de Sant Joan de Vilatorrada.

plànol d’accés a Canet de Fals

Entitat de població Habitants
Camps 91
Canet de Fals 749
Fals 325
Fonollosa 228
Total 1393
Dades. 2016 Font: Idescat

Menú