Els cafès

A finals del segle XIX la gent del pobles petits va començar a exigir locals d’oci, a l’estil del que gaudien els habitants de les ciutats. A Fonollosa funcionava un Cafè que havia obert Ramon Bascompte el 1884, a Camps el local datava de 1885 i a Fals es va inaugurar el 1910 el Cafè del Tinai. El 1910 es construeix a Fonollosa el Cafè del Calet (vegeu foto superior).

En aquell temps el debat polític ocupava un lloc destacat en la vida del ciutadans. Al nucli de Fonollosa els partidaris de la dreta es reunien al Cafè del Serarols, mentre que el lloc de troba de les esquerres era el Cafè del Calet. La polarització arribava a l’extrem que el jovent no es posava d’acord a l’hora de muntar la festa major i alguns anys se’n van organitzar dues, una a cada Cafè. Al Cafè del Calet es va crear una associació cultural i recreativa anomenada “La Violeta”, que servia per organitzar balls i festes, i actes d’interès cultural i polític. El Cafè era un espai de trobada, essent el moment àlgid la festa major, quan pujaven els músics i se celebrava el ball a la  gran sala del primer pis.

L’any 1923 el propietari, Lluís Garriga, va rebre autorització de l’Ajuntament per obrir una botiga de comestibles. Actualment, el Cafè continua obert.

Menú