El gasconet

L’any 1605 es van produir uns robatoris de pedrenyals a Camps, que van ser jutjats a la Cort de la Batllia Ducal de Cardona.

Cristòfol Junyent havia deixat a la porta de l’església (vegeu porta de l’església de Sta. Maria de Camps a la foto superior), abans d’entrar a missa, el seu pedrenyal, com la resta de pagesos, però a la sortida va veure que havia desaparegut. De seguida es va atribuir el robatori a un mosso que treballava a casa d’en Puigdellívol de Castelltallat. Li deien el Gasconet i tenia fama de pispa. Una setmana després, en Junyent va saber que el batlle de Castelltallat havia perseguit una quadrilla de malfactors, entre els quals s’hi comptava el Gasconet. Tot i donar-se a la fuga, el batlle el va capturar i li va treure l’arma que portava sota la capa.

El Gasconet i un altre es van refugiar a la capella del mas Figuera de Castelltallat, on no els podien detenir, perquè les sagreres gaudien d’immunitat. L’endemà, l’amo de la Figuera va convèncer el Gasconet que lliurés el pedrenyal d’en Junyent. El noi va confessar que l’havia amagat dins d’un ginebral a prop de la Creu de Figuera, en el bosc de la casa d’en Guillem. El Figuera i en Junyent hi van anar i, efectivament, van trobar l’arma robada.

El Gasconet va ser pres i tancat a la presó del Castell de Cardona. En el judici, Jaume Martí, de Claret de Cavallers, va dir que ell i el seu germà s’havien trobat uns dies abans amb el Gasconet, que els havia animat a robar un pedrenyal de la porta de l’església de Camps. El reu va confessar que el seu nom era Joan Pere Llosera, menor d’edat, i va negar totes les acusacions. Alguns testimonis van testificar a favor seu, tot al·legant que era un bon cristià i que no faltava mai a missa. Malauradament,  però,  la sentència no s’ha conservat i no sabem si el Gasconet va ser declarat innocent o culpable.

Menú