Coneix Camps

Camps està format per l’església parroquial, algunes cases, les antigues escoles i el local de l’Associació Cultural de Veïns de Camps. El nucli del poble està situat a la part nord del terme de Fonollosa, a uns 600 metres d’altitud. Camps limita al nord amb la serra de Castelltallat i al sud amb la riera de la Vall. En destaca l’excel·lent vista sobre el Pla de Bages i els relleus circumdants, especialment de la serra de Montserrat, que s’alça ben bé a migdia.

Molt poques persones resideixen al seu nucli. La majoria d’habitants (prop d’un centenar) viuen escampats en cases i masies que sovint formen petits ravals. Els dies festius, i en època de vacances, la població augmenta considerablement.

La vegetació predominant són alzinars i pinars.

Al bell mig del poble, al costat de l’Església parroquial, trobem la Plaça de la Creu de Camps, on hi ha una necròpolis que data del s. V al XIX, i que a finals del 2016 va ser urbanitzada i museïtada.

Sortint del poble de Camps en direcció a llevant, passat el cementiri, destaquen les sepultures de Sant Esteve de Camps o tombes de Camps (vegeu foto superior). Es troben a uns pocs metres dels enderrocs de l’esglesiola de Sant Esteve, a tocar d’una barraca de pedra seca. Consisteixen en tres tombes excavades a la roca, amb unes llargades que oscil·len entre el 1,80m i el 1,90m, uns 40cm d’amplada i uns 25cm de fondària. Estan orientades en direcció a l’est, malgrat que alguna ha patit alguna esllavissada.

Si voleu conèixer més sobre el patrimoni material i immaterial de Camps, us recomanem visitar els apartats “Patrimoni d’interès”, “Fires i festes” i “Gent, històries i llegendes”.

Com arribar al poble de Camps:

Per la carretera de 2,5 km que surt del Raval del Paisà de Fonollosa, situat al km 13 de l’antiga carretera de Manresa a Calaf i a uns 13 km de la sortida 123 de l’eix transversal (C-25). També està ben comunicat amb Fonollosa a través del camí veïnal del raval de la Pocafarina que s’agafa per darrere l’antiga fàbrica tèxtil.

plànol d’accés a Camps

Menú