Joan Moncunill, un jesuïta format a França

Joan Moncunill, germà del reconegut arquitecte, era, com ell, fill de l’amo del mas Monconill (vegeu foto superior). Va baixar a Manresa a fer els estudis elementals al Col·legi de Sant Ignasi, i va ser allà on se li va despertar la vocació.

Va ingressar a la universitat de Barcelona per seguir els cursos de llei. L’any 1867 va entrar al noviciat de Balaguer, regit per la Companyia de Jesús. A la tardor de l’any següent, esclata la revolució que fa caure el govern d’Isabel II i desemboca en la Primera República. Una de les primeres mesures que va prendre la junta Revolucionària fou l’abolició de la Companyia de Jesús, la qual cosa va provocar l’emigració de molts jesuïtes. En Joan va continuar la seva formació al noviciat de Santa Maria, prop de Toulouse. Va estudiar dos cursos de filosofia a Aix en Provence, i va ser ordenat sacerdot el 1874, al Chateau de Saint Cassian.

Un cop passada l’efervescència revolucionària, el 1876 va ser destinat al Col·legi de Sant Josep de València, on va impartir classes de lògica, matemàtica i metafísica. Després va ensenyar al monestir jesuïta de Veruela i a Tortosa. Va escriure diversos tractats de teologia.

Menú