Guerra del francès a Fals

Durant la Guerra del francès, el sometent de Fals va ser present a la batalla del Bruc. Sembla que el cap del sometent fou el jove Benet Bastardes, que podria haver vist reconeguda la seva participació en aquella batalla. Així ho indica el fet que el seu nét rebés, l’any 1909, una medalla commemorativa de mans del president del Govern, Antonio Maura, per la participació del seu avi al Bruc.

Tanmateix, al lloc Grau de Fals  (vegeu Sta. Maria del Grau a la foto superior) hi hagué un hospital rural militar. I, en una de les ocupacions de Manresa, es va establir un dipòsit de munició al mas Campserver de Fals, des d’on s’aprovisionava els escamots que atacaven els gavatxos a la part del Pont Nou.

Però no tots els conflictes es produïen al front. Mentre els sometents mantenien la posició del Bruc i guardaven un perímetre defensiu que arribava a les envistes de Barcelona, calia aprovisionar-los amb aliments i munició. Aquest aprovisionament motivà que el 18 d’agost de 1808 el Batlle de Fals, els dos regidors, i els propietaris Vicenç Massana, Ramon Sagristà de la Gabriela, Francesc Jaumandreu, Antoni Monconill i Pelegrí Casas, del Mas Serra, enviéssin una carta de queixa a la Junta Suprema de Cervera, perquè la Junta de Manresa els havia portat a pasturar els bous que servien per alimentar els homes del sometent.

Menú