Bandolers: la banda d’en Puigdellívol

El dia de Santa Llúcia de 1601 quatre amics de Fonollosa van anar a Rajadell per gaudir d’un dia de festa. Quan tornaven a casa, a l’alçada de les Obagues de Querol (vegeu l’Alzina del Querol a la foto superior), van trobar una colla d’homes armats, formada pel Puigdellívol de Castelltallat i la seva companyia. Un dels assaltats va començar a córrer i, aprofitant la confusió, els altres es van fer fonedissos.

Els nois van denunciar els fets al Batlle i el dia 17 de desembre van ser convocats al castell de Cardona. Havien pogut identificar la majoria dels assaltants. El cap era Salvador Puigdellívol i anava acompanyat dels seus germans Magí Puigdellívol, àlies Tonalló o Tonallona, Janot Puigdellívol, àlies lo Llagastre, i Antoni Bonvehí.

Entretant, hi va haver un altre episodi violent a Castelltallat, amb protagonisme de diverses bandes (entre elles la del mateix Puigdellívol). Detinguts i tancats a la presó del castell de Cardona, la principal discussió en judici va ser per la mida de les armes. Durant els segles XVI i XVII, les autoritats havien prohibit les armes de canó curt, que es podien dissimular fàcilment sota les capes.

 

 

 

Menú