El bastard Feixes

Antoni Feixes, àlies el Bastard, era un fill il·legítim de l’amo del mas de les feixes de Coaner. Aquesta condició el feu abandonar la casa paterna (potser expulsat), i que es dediqués a la mala vida.

El dia 1 de maig de 1595 hi havia festa grossa a Camps. Se celebrava la festa del Roser i l’església es va omplir de gom a gom per seguir l’ofici extraordinari i cantar els goigs de la marededéu. El rector de Camps no tolerava que els seus feligresos entressin al temple amb armes i els obligava a deixar-les a la porta (vegeu porta de Sta. Maria de Camps a la foto superior) . Després de la missa, els homes van recuperar els seus pedrenyals i escopetes, però dos d’ells no van trobar les seves armes. Tothom va atribuir el robatori al Bastard Feixes. El noi, que tenia uns 25 anys, tenia fama de robar per les cases, sobretot pedrenyals i peces de roba, que després malvenia per anar subsistint. Alguns del presents van recordar haver-lo vist mirant-se les armes que hi havia recolzades a  la porta. Mentrestant, el sospitós s’havia fet fonedís.

No va trigar gaires dies a ser detingut i tancat a la presó del castell de Cardona. Sota tortura, el Bastard va confessar el robatori del pedrenyals de Camps i altres robatoris en diversos masos de Fonollosa. Va ser condemnat a assots i a deu anys a galeres.

Menú