El moliner apallissat

L’any 1608, al Molí del Querol de Camps (vegeu boscos de Camps, amb la muntanya de Montserrat al fons, vistos des de l’església de Sta. Maria de Camps, a la foto superior) hi va haver un incident violent entre Cristòfol Casas, un propietari molt iracund de Fonollosa  i un emigrant occità, el moliner Arnau de Peyduxint.

El propietari va portar al moliner occità blat per moldre. Ell li va dir que no el podia moldre fins que la bassa no fos plena i se’n buidés la tremuja, i li proposà, mentrestant, de sopar plegats. Quan acabaren de sopar baixaren a la bassa i començaren a moldre, però la bassa no era prou plena i restà un sac d’ordi pel moldre. El propietari li ordenà que el molgués, però el moliner li digué que no ho faria fins que la bassa no fos plena. Llavors, en Cristòfol l’insultà com a “Gavatx porro” pel fet de fer-lo esperar tota la nit. Li picà cops amb el pedrenyal al cap, les cames, els braços i les espatlles. El moliner va córrer a casa de Joan Pintxo, de la casa Querol de Fonollosa, perquè el curés amb uns pegats.

La pallisa va acabar en judici i, tot i que se’n desconeix el resultat, tot fa pensar que entre un propietari com en Casas i un immigrant occità la justícia, en aquell moment, afavoriria el propietari.

Menú