Immigració

El 2004 es va portar a terme l’agermanament entre els pobles de Fals, de Catalunya, i Fals en Brulhois, de França, que d’ençà d’aleshores ha implicat diversos intercanvis culturals.

La relació de Fals amb Occitània, però, ve de molt més lluny. Al segle XVI van arribar al poble un bon nombre d’occitans, que s’hi van establir per treballar. Des de 1557 fins a 1686 hi consta l’establiment de famílies arribades dels bisbats occitans de Sant Flor, Comenge, Cahors, Sarlat,  Bordeus,  Llemotges, Tarba, Cosserans i Claramunt.

La majoria no van deixar rastre ni descendència, perquè no tenien prou categoria social per emparentar-se amb alguna de les pubilles disponibles. Una de les poques excepcions conegudes fou en Joan Carrera,  àlies de Fondera, natural de Banyeres de Bigorra. Primer va residir a Manresa, després va passar a Fonollosa i, el 1558, al mas de Maties Grau de Fals. El 1564 va casar la seva germana amb Joan Grau, un fill de Sebastià Grau, del Grauet. Com que no tenia dot per proveir la seva germana, a canvi dels diners va cedir al seu cunyat l’ús compartit del mas Prat (actualment la Gabriela -vegeu la tina de la Gabriela a la foto superior-) que ell tenia arrendat. En els sembrats, en Joan hi posava la llavor i el Grau la feina, i la collita anava a mitges.

Menú