Don Alfonso i Donya Blanca a Fonollosa

A finals de setembre de 1872, en el  context de la Tercera Guerra carlina, el comandament de les tropes a Catalunya  el va prendre l’Infant don Alfonso Carlos, germà del pretendent a la Corona Carles Maria Isidre. L’Infant va fer la campanya acompanyat per la seva dona Maria de las Nieves de Braganza, també coneguda com donya Blanca, amb qui s’havia casat la primavera de 1872. La parella va passar l’estiu de 1873 pel Bages i, en la memòria oral, encara perdura el record la seva visita.

Diumenge 27 d’abril de 1873, després d’assistir a missa militar a Súria, la parella va anar cap a Calaf, passant per Fonollosa (vegeu foto superior, presidida per l’església de la Santa Creu de Fonollosa). A prop de Calaf els reben a trets. Amb alguns ferits, fan nit al Castell de Castellar. Perseguits per l’enemic, l’1 de maig arriben de nou a Fonollosa, on un del seus assistents cau desmaiat a la quadra on s’havien apostat. L’amaguen en una casa i esperen al guia al costat de les últimes cases del poble. Quan arriba marxen cap a Claret de Cavallers, però aviat retornaran per no ser encerclats. Arribats a la masia “Casa Fals”, es presenten quatre homes voluntaris per entrar a les files carlines. Un dels homes intenta assassinar don Alfonso, però li falla la navalla. Un altre corre cap a donya Blanca amb una enorme navalla i un revòlver, però erra el tret. Quan ho intenta amb la navalla, el Comandant Wills li etziba un cop de sabre en el seu braç i l’inutilitza. El quart sicari fuig, però els tres detinguts són jutjats i confessen que els havien pagat diners. Seran afusellats prop de Manresa.

El 17 de juny de 1873 surten de Valldora i, passant per Llinàs i Pinós, arriben al vespre a Vallmanya. L’endemà passen per Fonollosa, on descansen tres hores, i fan nit a Òdena. El 2 de juliol de 1873 surten a les vuit de Vilalta i dinen a Súria. A les tres travessen de nou el Cardener i arriben a 2/4 de nou a Fonollosa, on retornaran el dia 17, en el seu camí de fugida des d’Igualada.

Menú