Josep Morera, heroi carlí

Nascut al carrer Nou de Fonollosa (vegeu foto superior) el 1843, en una casa dita de cal Miquel o ca la Miquela, era fill de Vicenç Morera, pagès, i Rosa Trulls, mestressa de casa. Als 16 anys s’incorpora a la Tercera guerra carlina i pren part, amb gran heroisme, en diverses accions militars. Destaca la seva actuació a la batalla d’Alpens, on era un dels homes del comandant Wills que escortaven l’infant Don Alonso. Per la seva actuació, es guanya la segona medalla militar.

El 19 de juliol, quan els carlins ataquin Igualada, serà ell qui atengui el comandant Wills, ferit de mort. El seu coratge li valdrà l’ascens a oficial.

Amb la derrota final dels carlins, Josep Morera formarà part del seguici de l’Infant Don Alfonso quan aquest abandoni Catalunya a finals de 1875. Josep retornarà a Fonollosa, on el 27 de febrer de 1878 es casa amb Antònia, filla de Pere de Puigdellívol i Rosa Simon, de cal Pere Moliner.

Establerts a Barcelona, on sembla que va fer carrera política en cercles carlins, quan es retira torna a Fonollosa amb la seva dona i la seva filla Rosa. Mor l’11 de novembre de 1928 als 75 anys.

 

Menú