El mestre de Fonollosa

Encara queden al poble de Fonollosa algunes Margarides, tradicionalment un del noms de dona més populars al poble. La Santa era tradicionalment invocada per les dones en el moment del part. També era una de les preferides del pastors, perquè ella mateixa havia estat pastora abans de convertir-se en màrtir.

A l’església parroquial de Fonollosa hi va haver un altar dedicat a Santa Margarida (segle XV), amb un retaule. El nom del pintor del retaule de Santa Margarida (vegeu foto superior) és desconegut, però els experts en història de l’art l’anomenen el “Mestre de Fonollosa”.

Quan va quedar obsolet a l’església de Fonollosa, el retaule va anar a parar a la col·lecció d’art Sacre que va aplegar el bisbe Morgades. Actualment, un cop restaurat, és exposat en una de les sales del Museu Episcopal de Vic, i és considerat l’obra més reeixida del Mestre. El MEV conserva també altres obres del “Mestre”: dues taules del retaule de Santa Margarida de Conangle, un fragment de predel·la d’un retaule de Sant Martí Sescorts, i un retaule dedicat a Sant Martí de Tours, de procedència desconeguda.

Menú