Llegenda de Cal Xamal

Fa molts anys, entre Fals i Fonollosa, hi havia una casa, cal Xamal, que es trobava completament aïllada. En aquesta casa hi vivia un home amb la minyona.Com que no tenien ningú pel voltant que els pogués ajudar, van explicar que si mai tenien un problema posarien un llum a la finestra i hi traurien un llençol blanc.

Un dia, a la nit, uns lladres van entrar a robar el bestiar. L’amo de la casa va sentir els crits dels animals i va manar a la minyona que estengués el llençol blanc a la finestra. L’amo va dir als lladregots que marxessin que arribaria el seu fill.Els lladregots, sense fer-ne cas, van matar la minyona, que no va ser a temps d’acabar d’estendre el llençol, i van malferir l’amo. Pensant que els dos habitants del mas eren morts, els lladres van agafar tot el que van voler i van escapar-se.

L’amo, però, es va poder aixecar i posar el llum a fora.

El fill, que va veure el senyal a la finestra, va arribar a la casa i va trobar amb vida el pare i el va dur a l’hospital.
Avui dia, de cal Xamal només se’n conserven les parets, la porta, les escales i les finestres; però el més curiós de tot, és que si hi entreu, encara podreu observar una petita taca de sang, que suposadament devia caure-li a l’amo en aixecar-se a posar el llum i el llençol a la finestra.

Cal Xamal és, en aquests moments, el punt de trobada del municipi per la diada de l’Onze de Setembre. S’hi renova la senyera que hi resta tot l’any i s’hi canta l’himne de Catalunya.

Menú